Doorgaan naar hoofdcontent

Techniek

Da Vinci operatierobot Dat ze steeds verder zijn in medische technieken dat wist ik wel. Mijn nier is bijvoorbeeld via een laparoscopische operatie weggehaald. Ze maken de nier los via een kijkoperatie en halen de nier dan met de hand door een 10cm snee boven het schaambeen weg. Minimale schade aan het lichaam en na 4 dagen naar huis. Maar gisteren krabte ik toch even op mijn hoofd toen ik op de site kwam van het Children's Hospital Boston (kinderziekenhuis in Amerika). Daar was een nier operatie te zien van een kind van 10 jaar die ook laparoscopisch gedaan werd, alleen zat de chirurg 2 meter naast de patient achter een Da Vinci operatierobot. Het kind kon de volgende dag alweer naar huis!


Da Vinci operatierobotDe operatierobot maakt het mogelijk kijkoperaties met uiterste precisie te verrichten.Door een driedimensionaal beeld en instrumenten die de bewegingen van de hand van de chirurg exact volgen, combineert het Da Vinci-systeem de voordelen van open chirurgie met die van de minimaal invasieve heelkunde. Met deze robot zullen chirurgen in de toekomst grote ingrepen kunnen verrichten als vervanging van een lichaamsslagader, verwijdering van maag en endeldarm of uithalen van de nier ten behoeve van transplantatie, aldus een stukje uit het jaarverslag op de site van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Dit ziekenhuis was overigens al in 2003 de eerste in Europa met een Da Vinci. Ook operaties op afstand zijn dus zo mogelijk. De eerste operatie met het Da Vinci-systeem op grote afstand vond plaats tussen Straatsburg en New York.

Reacties

Anoniem zei…
"Het kind kon de volgende dag alweer naar huis!"
Achteraf was dat natuurlijk het mooiste geweest...
Maar weten we meteen waar het in de toekomst naartoe gaat. Prettig voor toekomstige donoren en patiƫnten.
Michel zei…
Bekijk het filmpje zou ik zeggen, duurt ongeveer een uur :) Het was een obstructie in de nier die hersteld is. Kinderen die langer als twee dagen moeten blijven met dit soort operaties houden ze alleen omdat ze te ver weg wonen van het ziekenhuis. Alleen met een transplantatie zul je niet zo snel weg zijn..thuis uitzieken was het toch Rudi? ;-)

Populaire posts van deze blog

Weer ziek

2 dagen school gehad 2 dagen paard gereden,Ik had r op de bus gezet vanmorgen voor school, ze moest er eerder zijn om dr pta toets in te halen. Juf niet op school..kind weer 3 kwartier voor niks op school !@#$%!!!. En vanmorgen even voor 10 gingen de alarmbellen al weer af. Spugen pijn in d'r keel misselijk koorts...Zelfstandig naar oma gegaan en daar haar opgehaald, Ziekenhuis al gebeld en ze kon meteen weer komen. Weer alle testen bloed, mexicaanse griep test.. afijn de hele dag daar gezeten. Gelukkig houd ze nu nog wel haar drinken binnen. Maar dr medicijnen voor vanavond nog, hopen dat ze die er in houd. Haar bed staat iig al klaar in het AMC. Morgen hoor ik weer de uitslagen. Ze slaapt al de hele middag. Wel moet er weer gestart worden met Tamiflu.. afwachten weer.. UPDATE 17 November Amber is toch opgenomen gisteravond om 12 uur. Dr linkerhand kapotgeprikt voor infuus door niet luisterende dokter, 2e dokter (neonatologie) had m in 1 keer.. sommige dokters moeten gewoon eens

@home

Eindelijk weer thuis. Alles weer afgekoppeld. Amber is nu lekker aan het bijtrekken van die dagen.. ik ook want t zuigt je leeg. Effe 2 daagjes bijtrekken en dan wil ze toch weer naar de paarden. Ze mag van de artsen gewoon weer naar buiten onder de mensen. Alle waardes waren weer helemaal ok en binnenkort weer terugkomen op haar normale poli afspraak voor alle controles.

Voor Amber gemaakt door Natasja Hensen

Lieve mensen, alles gaat goed met me toppertje. Er valt weinig te melden, ze heeft om de zoveel weken haar controle en ze is met wat medicijnbijstellingen helemaal top. D'r paardje is haar alles en dat geeft haar een bak energie. Natasja Hensen had wat foto's verzameld en daar een filmpje van gemaakt.. top..